Başkan Anık, taksi esnafına yönelik projelerini anlattı

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, önümüzdeki pazar günü gerçekleştirilecek genel kurul öncesi projelerini anlatarak, seçimde herkese oy kullanma çağrısında bulundu.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Genel Kurulu 7 Ocak 2018 günü Gaziemir yeni fuar alanında düzenlenecek. Genel Kurul öncesi başkanlığa yeniden aday olan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, projelerini anlatarak, vatandaşlara mutlaka demokratik haklarını kullanma çağrısı yaptı. Birçok projeleri olduğuna dikkat çeken İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, taksimetre ile ilgili çalışmaların yapılacağını ve bununla ilgili girişimlerin başladığını belirtti.

 

“Ne taksici esnafı ne de müşteri mağdur olmayacak”

 

Taksimetreyle ilgili çalışmaları taksici esnafının ne de müşterilerin mağdur edilmeyeceğini ifade eden Anık, “ İzmir’de yolcu araca bindikten sonra taksimetre 3.25 TL’den açılır, her kilometrede 3.10 TL atar. İstanbul’da şuan yürüklükte olan uygulamayı örnek alabiliriz. Diyelim ki bir kilometre sonra yolcu inmek istedi. Ödemeye bastığınız zaman 2 kilometrede size 10 TL ücret yazıyor. Bu da yolcu ile taksici esnafı arasında sıkıntıya sebep oluyor. Bu konuda biz tek başımıza karar verici değiliz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile bu tip kararları ortaklaşa alıyoruz. Biz konuyu açtık, girişimlere başladık. Taksi kullanan İzmirlilier emin olsun hiçbir zarar görmeyeceklerdir, esnaf arkadaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz, ortak noktada buluşacağız. Mutlaka empati yaparak hem esnaf hem de tüketicinin yerine kendimizi koyarak, 2018’in ilk 6 ayı içerisinde Allah nasip ederse bu konuyu bir çözüm noktasına kavuşturacağız. Böylece özellikle şoför arkadaşlarımız ile müşteriler arasındaki sıkıntıyı gidermiş olacağız” dedi.

 

Taksilerin yakın ve uzak mesafeye götürme durumunu da hassas olarak takip ettiklerini belirten Anık, her işe gidilmek zorunluluğu olduğunu ve esnaf ile müşterileri mağdur etmeyecek bir çözüm noktası oluşturacaklarını vurguladı.

 

Durakları yenileme süreci

 

Durakları yenileme çalışmalarının devam ettiğini de anlatan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, “1999 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı bir kararla, taksi yazıhanelerimiz kalkmış durumdaydı. Bunlar 2013’te tekrar alınan bir kararla yerine kondular. Şu anda yenileme sürecimiz devam ediyor. Ayrıca şunu da belirteyim; İzmir’de duraklı araç sayısı çok fazla yüksek değildir. Durağına girmeyen araç vardır, seçim sonrası ilk 6 ayda başlatacağımız bir çalışma ile bunların da yüzde 90 oranında ortadan kalkacağını tahmin ediyorum” dedi.

 

12 bin taksiciye verilen eğitimler devam edecek

 

Şu ana kadar 12 bin meslektaşlarına eğitim verdiklerini ve eğitimlerin devam edeceğini belirten Anık, “Eğitimlerimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile bizim ortaklaşa yaptığımız müfredatla sağlıanıyor. Bu konuda taksi şoförü veya ticari taşıt sürücüsü olmak için bir meslektaşımızın önce psikotekniğinin, SRC belgesinin ve uyuşturucu kullanmadığına dair de belgesi olması gerekiyor. Bunların hepsini bir araya getirdikten sonra da kurslardan geçecek ve kendisine tarafımızdan verilen sürücü kartını aldıktan sonra trafiğe çıkacaktır. Şayet bunları yerine getirmezse de kontrollerde cezai yaptırımı var. Her ay bir kurs düzenliyoruz ve önümzüdeki süreçte de müfredatta bir değişiklik olacaktır. Ders süresi biraz daha uzatılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Sarı teknoloji hizmeti

 

Taksi hizmetlerinde teknolojiden daha fazla yararlanmak amacıyla kullanılan “Sarı Teknoloji” çalışmasının Mart ayında hizmete gireceğini ve duraksız arabalarda sorunun yüzde 80 çözüleceğine işaret eden Celil Anık, şunları söyledi:

 

“Bu sistem şu anda İstanbul’da başladı ve çalışıyor. Öncelikli olarak duraklar üzerinden çalışacak. Siz akıllı telefonunuzdan aradığınızda, en yakındaki durak düşecek. Durak da yoksa, yoldan geçen araç düşecektir. Bunu Mart ayına doğru çözeceğiz ve bu sorun ortadan kalkacak. Aslında zaten sarı teknolojinin şu an büyük bölümü faaliyette. Diyelim ki bir taksiye bindiniz, Çankaya’ya gittiniz. Arabada herhangi bir şey unuttunuz ama plakasını bilmiyorsunuz. Eğer bindiğiniz ve indiğiniz noktayı tespit edip söyleyebilirseniz, biz sizin hangi araca bindiğinizi tespit edebiliyoruz. Bu da sizin mal ve can güvenliğinizle ilgili bir avantajdır. Yine şoför arkadaşlar acil butonuna bastığı anda haber merkezimiz çıkıyor ve merkezimiz de 7/24 açıktır. Ayrıca bu teknoloji ile yakın ve uzak yer mesafesinde de yolcu ve şoför arasındaki tartışmalar da kalkmış oldu. Çünkü biz izledikleri rotayı görebiliyoruz. Bize şikayette bulunan bir müşteriye, biz arkadaşımızın gezdirmediğini veya haklı olduğunu farklı yoldan götürdüğünü belirtiyoruz. Eğer öyle bir durum varsa şoför arkadaşımızı çağırıp parasını iade edip gerekli işlemi de yapıyoruz.”

 

Seçimler için oy kullanma çağrısı

 

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Genel Kurulu’nun 7 Ocak Pazar günü Gaziemir yeni Fuar Alanı D Blok’ta gerçekleşeceğini belirten Anık, saat 9.00’da girişlerin başlayacağını, 4 yılda bir verilen bu demokratik hakkı vatandaşların mutlaka kullanması gerektiğini, seçimlerdeki sandık sayısının artırıldığını ve hiçbir kargaşa olmadan oy kullanımın mümkün olduğunu söyledi.

 

Taksicilere yerli otomobil

 

Taksicilere yeni elektrikli araba alma girişimlerinin de olacağını ifade eden Celil Anık, bu anlamda Türkiye’nin üreteceği yerli ve milli elektrikli araçları da alarak ülke ekonomisine katkı sağlayabileceklerini söyledi. İzmir’de toplam 3 bin 618 taksinin bulunduğunu belirten Anık, “İzmir merkezde 2 bin 823 tane, ilçelerimizde 795 tane taksimiz bulunuyor. Eğer bizim randıman alabileceğimiz bir model veya bize uyum sağlayacak bir araç olursa biz niye yerli otomobil almayalım, niye yardımcı olmayalım. Hiç değilse bizim ödediğimiz paralar da ülkemizde kalır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.